196293
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka : zdrowego i chorego. Tom 2 / pod redakcją Jana Hasika i Jana Gawęckiego. - Wydanie I drugi dodruk - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2004. - 339, [1] strona : ilustracje, table, wykresy ; 24 cm.
(Żywienie człowieka)
Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. Książka Żywienie człowieka zdrowego i chorego jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
Status dostępności:
Czytelnia dla dorosłych - wypożyczenie krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Uwaga dotycząca prac współwydanych
Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia
Żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży
Żywienie osób dorosłyvh zależnie od aktywności fizycznej
Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących
Żywienie osób starszych
Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób
Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych
Żywienie w chorobach jamy ustnej
Żywienie w chorobach wieku dziecięcego
Żywienie w hiperlipidemii
Żywienie w otyłości
Żywienie w chorobach serca i naczyń
Żywienie w nadciśnieniu tętniczym
Żywienie w cukrzycy
Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego
Żywienie w chorobach wątroby
Żywienie w chorobach trzustki
Żywienie w chorobach nerek
Żywienie w skazie moczanowej
Żywienie w skazie moczanowej
Żywienie w chorobach stawów i tkanki łącznej
Żywienie w osteoporozie
Żywienie a nowotwory
Jadłowstręt psychiczny i bulimia
Żywienie pozajelitowe i dojelitowe
Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego
Organizacja żywienia w szpitalach
Żywienie w uzdrowiskach
Ocena sposobu żywienia zbiorowego
Poradnictwo dietetyczne
Interakcje leków z żywnością
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej