196291
Książka
W koszyku
(Żywienie człowieka)
Kompendium wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu i dietetyki. Część pierwsza przedstawia cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju, fizjologię trawienia i przyswajania pokarmu, potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie, szczegółowo charakteryzuje składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i jakość zdrowotną produktów spożywczych, omawia normy żywienia oraz genetyczne, kulturowe i praktyczne aspekty racjonalizacji wyżywienia. Książkę uzupełnia prezentacja problemów żywieniowych świata i organizacji międzynarodowych zajmujących się ich rozwiązywaniem oraz metod oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia.
Status dostępności:
Czytelnia dla dorosłych - wypożyczenie krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 [Magazyn] (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Uwaga dotycząca prac współwydanych
Człowiek i jego pokarm
Historia nauki o żywieniu
Cele i zadania nauki o żywieniu
Problemy żywieniowe świata i organizacje międzynarodowe
Sytuacja w zakresie wyżywienia świata
Problemy żywieniowe Polski
Organizacje międzynarodowe zajmujące się problemami wyżywienia ludzi
Elementy fizjologii i biochemii
Spożywanie pokarmu - mechanizmy regulacyjne
Głód i sytość
Apetyt
Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu
Układ pokarmowy
Układy zapewniające transport składników odżywczych i usuwanie produktów przemiany materii
Trawienie i wchłanianie
Trawienie
Wchłanianie
Regulacja procesów trawiennych
Mikroflora przewodu pokarmowego i jej rola regulacyjna
Strawność i biodostępność
Katabolizm i anabolizm
Podstawowe cechy katabolizmu i anabolizmu
Katabolizm węglowodanów
Katabolizm tłuszczów
Katabolizm białek
Anabolizm węglowodanów
Anabolizm tłuszczów
Anabolizm białek
Energia ( żywienie )
Potrzeby energetyczne organizmu
Podstawowa przemiana materii
Termogeneza
Aktywność fizyczna
Metody oznaczania wydatków energetycznych człowieka
Wartość energetyczna pożywienia
Bilans energii - kontrola masy ciała
Kontrola ilości przyjmowanej energii
Adaptacja do niedożywienia
Adaptacja do przeżywienia
Składniki odżywcze
Węglowodany
Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania (węglowodanów)
Źródła węglowodanów w żywieniu
Rola i przemiany węglowodanów w organiźmie
Spożycie węglowodanów a zdrowie
Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany
Tłuszcze
Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania (tłuszczów)
Źródła tłuszczów w żywieniu
Rola i przemiany tłuszczów w organiźmie
Spożycie tłuszczów a zdrowie
Zapotrzebowanie organizmu na tłuszcze
Białka
Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania (białek)
Rola i przemiana białek w organiźmie
Źródła białka w żywieniu
Spożycie białka a zdrowie
Zapotrzebowanie organizmu na białko
Składniki mineralne
Makroelementy
Mikroelementy
Woda
Równowaga kwasowo-zasadowa
Witaminy
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Żywność - wartość odżywcza i jakość zdrowotna
Produkty spożywcze i ich wartość odżywcza
Pieczywo i produkty zbożowe
Mleko i produkty mleczne
Mięso i przetwory mięsne
Ryby, przetwory rybne i "owoce morza"
Jaja
Tłuszcze jadalne
Ziemniaki
Warzywa i grzyby
Suche nasiona strączkowe
Owoce
Cukier i wyroby cukiernicze
Żywność specjalnego przeznaczenia
Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności
Wzbogacanie żywności
Czynniki decydujące o efektywności wzbogacania żywności
Przykłady fortyfikacji i jej efekty zdrowotne
Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu
Tabele składu i wartości odżywczych produktów spożywczych
Znakowanie żywności wartością odżywczą
Dodatki do żywności
Barwniki
Substancje konserwujące
Przeciwutleniacze
Substancje wzbogacające
Substancje słodzące
Substancje aromatyczne oraz wzmacniające smak i zapach
Substancje dodawane ze względów technologicznych
Zanieczyszczenia i substancje antyodżywcze w żywności
Metale
Azotany
Pestycydy
Inne zanieczyszczenia chemiczne (żywność)
Zanieczyszczenia fizyczne (żywność)
Zanieczyszczenia pochodzenia biologicznego (żywność)
Substancje antyodżywcze
Jakość zdrowotna żywności i jej ochrona
Wymagania dotyczące jakości zdrowotnej żywności
Prawna ochrona jakości zdrowotnej żywności
Racjonalizacja żywienia ludności
Żywienie a informacja genetyczna człowieka
Podstawowe wiadomości z dziedziny genetyki człowieka
Genetyczna determinacja smaku
Genetyczne uwarunkowanie przyswajania pokarmu
Genetyczne podłoże tolerancji na szkodliwe czynniki mutagenne i kancerogenne
Genetyczne zróżnicowanie potrzeb pokarmowych
Normy żywieniowe
Określenie zapotrzebowania oraz zalecanego spożycia składników odżywczych i energii
Rodzaje norm żywieniowych
Normy żywieniowe w Polsce i Unii Europejskiej
Zastosowanie norm (żywieniowych)
Żywienie a zwyczaje kulturowe
Kulturowe uwarunkowania spożycia pokarmu
Wegetarianizm
Planowanie żywienia
Upowszechnianie wiedzy o żywieniu. Zalecenia żywieniowe
Ocena żywienia
Ocena wyżywienia - wstęp
Metodologia badań spożycia żywności
Ocena sposobu żywienia
Ocena stanu odżywienia
Wywiad i badania ogólnolekarskie (ocena stanu odżywienia)
Badania antropometryczne (żywienie)
Badania biochemiczne (żywienie)
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej