196291
Książka
W koszyku
Rosja od kuchni : jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem / Witold Szabłowski. - Warszawa : Wydawnictwo W.A.B., 2021. - 376, [8] stron : fotografie, mapa, portrety ; 21 cm.
Wszyscy myślą, że wielkie imperia budowano mieczem, atakiem i strategią. Jednak wiele z nich zostało zbudowanych w całkiem inny sposób - od kuchni. Książka "Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem" pokaże Ci, dlaczego kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Dowiesz się też, kto wokół katastrofy czarnobylskiej wygrał konkurs na najlepszą kuchnię. Jak kuchnia przeplata się z historią? Dlaczego kucharz i tester jedzenia Stalina toczył z nim nierówną walkę o swoją żonę? I jaka zupa jako pierwsza poleciała w kosmos? Wszystkiego tego dowiesz się z tej książki, która nie zapomniała również podać przepisu na makaron z truskawkami, którym zajadał się ostatni car - Mikołaj. W dużej mierze książka ta mówi jednak o tym, jak jedzenie może służyć propagandzie. Jak wszystko to, co jedli obywatele Związku Radzieckiego, niezależnie od pozycji, wpływało na politykę państwa. Karmienie propagandą nie kończy się jednak na ZSRR. Dzisiejsza Rosja jest godnym następcą stosującym tę metodę. Nic dziwnego, że Władimir Putin jest wnukiem kucharza Spirydona Putina. O tych ciekawostkach, a także o głodzie, którym Stalin traktował Ukrainę, dowiecie się z kart tej książki.
Status dostępności:
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94 (1 egz.)
Filia Mosty
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. NB (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia na stronach 373-[377].
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej