199546
Book
In basket
Niebezpieczne zboża : groźny gluten / Bożena Przyjemska ; konsultant medyczny Konrad Bach. - Wydanie IV, dodruk. - Białystok : Wydawnictwo Vital, 2024. - 275, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Niemal we wszystkich kulturach produkty zbożowe są podstawowym elementem codziennej diety. Czy rzeczywiście są one zdrowe dla każdego? Dla osób, które są uczulone na gluten, produkty zbożowe są toksyczne i zagrażają ich życiu. Natomiast dla tych, którzy mają nadwrażliwośc na to agresywne białko, spożywanie go powoduje groźne choroby, rzadko jednak kojarzone z tym produktem. Z tej niezwykłej ksiązki dowiesz się: co to jest gluten i dlaczego prowadzi do powstawania chorób ; jaki jest mechanizm uzależnienia od glutenu i kazeiny ; czym jest zespól nieszczelnych jelit i do czego prowadzi ; jak wyleczyć choroby takie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego, chorobę Leśniewskiego-Crohna, uchyłkowośc jelit, celiakię i wiele innych ; jak nietolerancja glutenu wpływa na układ nerwowy i pracę mózgu ; co to jest Specyficzna Dieta Węglowodanowa i kiedy powinna być zastosowana oraz w jakich chorobach pomaga ; jakie dania przygotowywać, by jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo.
Availability:
Czytelnia dla dorosłych - wypożyczenie krótkoterminowe
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
Notes:
General note
Na okładce: Dlaczego zboża mogą być niebezpieczne dla Twojego zdrowia?
Summary, etc.
Niemal we wszystkich kulturach produkty zbożowe są podstawowym elementem diety. Czy rzeczywiście są one zdrowe dla każdego? Dla osób, które są uczulone na gluten - białko znajdujące się we wszystkich zbożach, produkty mączne są toksyną i zagrażają ich życiu. Natomiast dla tych, którzy mają na nie nadwrażliwość, spożywanie ich powoduje groźne choroby, rzadko jednak kojarzone z tym produktem.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again