199405
Książka
W koszyku
Temat
Polskie Towarzystwo Dietetyki Polskie Towarzystwo Diabetologiczne Cukrzyca Dietetyka Współwystępowanie chorób Diagnostyka insulinoodporności Cukrzyca typu 1 Cukrzyca typu LADA Cukrzyca typu 2 Choroby zewnątrzwydzielnicze trzustki Cukrzyca posteroidowa Powikłania cukrzycy Skład ciała Zapotrzebowanie energetyczne organizmu Całkowita przemiana materii Białka pożywienia Tłuszcze pokarmowe Kwas mirystynowy Kwas palmitynowy Kwas oleopalmitywny Kwas stearynowy Kwas oleinowy Kwas linolowy Kwas linolenowy Kwas eikozenowy Kwas arachidowy Nasycone kwasy tłuszczowe Węglowodany Indeks glikemiczny Błonnik pokarmowy Mikroskładniki pokarmowe Witaminy Woda Dieta śródziemnomorska Diety niskowęglowodanowe Błonnik zbożowy Czerwone mięso Kawa Produkty mleczne Zielona Herbata Piramida zdrowego żywienia Piramida aktywności fizycznej Dieta dash Dieta o niskim indeksie i ładunku glikemicznym Skrobia oporna Tłuszcze Warzywa Owoce Białka Dawkowanie insuliny Insulinoterapia Insulina bazowa Insulina posiłkowa Cukrzyca ciążowa Witaminy i składniki mineralne Ciąża Zalecenia poporodowe Choroba nerek Hiperglikemia Choroby tarczycy Tarczyca Nadczynność tarczycy Niedoczynność tarczycy Niedobór żelaza Selen Jod Cynk Dieta wegetariańska Dieta wegańska Celiakia Dieta bezglutenowa Produkty bezglutenowe Triada lipidowa Chylomikronemia na czczo Nasilona lipemia poposiłkowa Nadciśnienie tętnicze Niewydolnośc serca Leczenie żywieniowe Niealkoholowe stłuszczenie choroby wątroby Wartość energetyczna dieta Prebiotyki Probiotyki Aktywnośc fizyczna Witamina D Otyłość Napoje Dieta płynna Dieta półpłynna Dieta papkowata Dieta łatwostrawna Dieta ubogoenergetyczna Chirurgiczne leczenie cukrzycy Dieta ketogenna Dieta niskotłuszczowa Dieta makrobiotyczna Niedożywienie Suplementy pokarmowe Psychogenne zaburzenia odżywiania Diabulimia Objadanie się Diapresja Syndrom nocnego jedzenia Psychodietetyka Jedzenie Bodźce emocjonalne Głód Funkcje wykonawcze Funkcje poznawcze Leczenie żywieniowe diapresji Dieta sportowca Białko w sporcie Odżywki białkowe Redukcja dawki insuliny System CGM i FGM Jadłospis Niskokaloryczne substancje słodzące Aspartam Acesulfam K Alkohole cukrowe Fruktoza D-tagatoza Glikozydy stewiolowe E960 E951 E950 Syrop klonowy Mikroflora jelitowa Mikrobiom Dysbioza Mikrobioty Synbiotyki Leki Masa ciała BMI Zaburzenia metaboliczne Probiotyki jednoszczepowe Probiotyki wieloszczepowe Choroby towarzyszące
Gatunek
Cukrzyca jest aktualnie pierwszą niezakaźną pandemią świata, a rola leczenia dietetycznego wciąż niedoceniana. Książka powstała z potrzeby zebrania zasad żywienia osób z cukrzycą z uwzględnieniem różnych sytuacji klinicznych i chorób towarzyszących, na podstawie wieloletnich doświadczeń klinicznych i dydaktycznych wszystkich autorów.
Status dostępności:
Czytelnia dla dorosłych - wypożyczenie krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej